GREBENČIĆI 2016

I ove godine organizovali smo akciju za decu na Kosmaju gde su učestvovali četvrtaci OŠ  Momčilo Živojinović i četvrtaci i jedno odeljenje trećaka OŠ Sveti Sava.
I ove godine je bilo lepo vreme i dobro raspoloženje.
Kažu da proveren recept ne treba menjati i mi se držimo toga.
Zato smo i ove godine imali 4 baze:
Bazu visokogorstva – gde je predstavljena planinarska oprema i prikazano kako izgleda obezbeđivanje planinara u lošim vremenskim uslovima,
Baza alpinizma – gde su se deca pela na veštačku stenu,
Baza pomoć u prirodi – gde su prijatelji iz Gorske službe spasavanja spuštali decu niz užad, kao sto to čine prilikom spašavanja povređenih sa planine,
Bazu planinarske orijentacije – gde su deca uz pomoć mape i u pratnji jednog planinara tražila skrivene kontrolne tačke u šumi.
 
Pored osnovaca iz Mladenovca, Grebenčići su bila i deca iz PK Jasenica, PD Bukulja, PU Gimnazion i PK Čelik. Oni su  imali dužu stazu koja pored nabrojanih baza obuhvata i kulturno-istorijske spomenike na Kosmaju (Kasteljan, spomen kosturnica iz I svetskog rata, Manastir Tresije, Hajdučka česma, spomenik Kosmajskom partizanskom odredu).
Sve ovo se izdešavalo 23. aprila 2016. godine na Kosmaju. Početak je bio u  9 sati prekoputa fudbalskog igrališta na Kosmaju, a od osnovaca i gostiju oprostili smo se oko 14:30.
Zahvaljujemo se Komisiji za rad sa mladima Planinarskog saveza Srbije, Sportskom savezu Mladenovac i brojnim donatorima koji su imali razumevanja za entuzijaste iz  PK Grebena. Zahvaljujući njihovoj podršci uspeli smo ovu akciju izvesti kako treba.
Drago nam je da svake godine sve više roditelja dovodi decu na ovu akciju i da zajedno šetaju po Kosmaju.
Drago nam je i što deca pored bedževa kući nose i pozitivne utiske sa ove akcije. Za njih je to bio dan drugačiji od ostalih gde će se nesvakidašnje iskustvo dugo prepričavati. Na našu veliku radost.
Planinarski pozdrav do Grebenčića 2017.Planinarski triatlon “Kosmajski 3 u 1 izazov”

PK “Greben” organizovao je 22 i 23.04.2016.godine planinarski triatlon “Kosmajski 3 u 1 izazov”. Pokrovitelji trke su Planinarski savez Beograda i Sekretarijat za sport i omladinu Grada Beograda koji su u velikoj meri doprineli da se triatlon održi. Ova interesantna trka sastoji se iz tri discipline – vožnja bicikla po planinskim terenima, penjanje uz veštačku stenu i trčanje planinskim stazama. Na trci na Kosmaju je učestvovalo 25 takmičara u šest kategorija- u muškoj i ženskoj konkurenciji takmičili su se kadeti, juniori i seniori. Obzirom da su nam vremenski uslovi odredili  vreme i datum održavanja trke, kao i činjenica da se u istom terminu održao i Fruškogorski planinski maraton koji je najveće i najjače takmičenje u Srbiji kad je planinsko trčanje u pitanju zadovoljni smo odzivom.

26593994666_28af0b0e10_o (1)Učesnici u svim kategorijama su savladali stazu od 7km (3,5km bicikla i 3,5km trčanje) i popeli stenu visine 5m. Iako je većini takmičara ovo bilo prvi put da učestvuju u planinarskom trijatlonu svi su odlično savladali stazu što nas posebno raduje. Svi učesnici tiatlona su dobili učesničke diplome, a najboljim takmičarima su dodeljene medalje. Kadeti i juniori su se takmičilii u petak 22.4. a seniori u subotu 23.4.2016.godine. 

 

Plasman po kategorijama:

Kadeti (M):                            Kadeti  (Ž):                       Juniori (M):                                Juniori(Ž):

1.Filip Tomić                          1. Jelena Lejić                   1.Stefan Radosavljević             1. Sanja Đurđević

2.Aleksa Starinčević             2. Milica Mandić               2.Mladen Spasojević                 2.Nina Spasojević

3.Nikola Mandić                    3.Marija Đurić                  3.Bojan Pijunović                       3.Kristina Stojanović

26554267401_3ed7d0911a_o

Seniori (M):                           Seniori (Ž):

1.Stefan Nenadović              1.Ana Jeremić

2.Marko Đorđević

3.Aleksandar Slavković

Svim takmičarima se zahvaljujemo na učešću i nadamo se da će i iduće godine biti učesnici trke.

Takođe, želimo da se zahvalimo svima koji su uložili napor i pomogli da se ova trka promoviše i uspešno realizuje. Planinarstvo je lep sport, a planinarske sportske discipline su atraktivne i interesantne za sve uzraste i ovo je pravi način da se mladi uključe u outdoor aktivnosti.

 

 
VRŠAČKE PLANINE 1. KOLO TREKING LIGE SRBIJE

U subotu 9 aprila PK Greben je imao svoja dva predstavnika ( Draška i Snežanu) u 1. kolu Srpske treking lige na Vršačkim planinama. Krenuli smo u 6h ispred mladenovačke opštine, gde smo se sastali sa četvoro planinara ( Vele, Sloba, Sofija i Milan) iz Aranđelovca da bismo napunili makar jedan kombi. Na startno mesto , a to je planinarski dom 10 km udaljen od centra Vršca, smo stigli znatno pre vremena, obavili formalnosti oko prijavljivanja ( uplate kotizacije, ručka i podele mapa i učesničkih knjižica), odabrali jednu od tri staze, koje su bile ponuđene. Za razliku od Aranđelovčana, koji su se odlučili za najdužu stazu od 35km, naš izbor bila je staza srednje dužine – 24 km. Vreme nam je bilo vrllo naklonjeno, priroda divna, tako da je savladavanje ove staze bilo pravo uživanje. Na četiri kontrolne tačke ( 1. Lisičja Glava, 2. manastir Malo Središte, 3.Gudurički vrh, visok 641m i najviši vrh Vojvodine, 4. manastir Mesić) smo uredno izvršili overu prolaska. Nakon prolaska kroz četvrtu kontrolnu tačku trebalo je posle prolaska kroz selo, markiranom stazom kroz šumu stići ponovo do planinarskog doma, međutim, ili staza nije bila dovoljno dobro markirana, ili mi nismo bili dovoljno pažljivi, tako da smo nastavili do glavnog puta i fabrike Moja voda. Prešli smo još dobar broj kilometara pokušavajući da nađemo put do planinarskog doma, slušajući potpuno suprotstavljena uputstva meštana i planinara, ali, s obzirom na to da se već spuštao mrak, a nama ponestajalo snage, odlučili smo da stazu završimo kod fabrike vode. Tu smo , pomalo tužni što je neko ostao bez pasulja, sačekali drugare iz “Bukulje”, dobili svoje diplome i bedževe i umorni i zadovoljni se vratili kući ( oko 21h).