Golija

          Nedelja 22 maj. Jutro 4h 10 min. Zovem vozača iz Aranđelovca da proverim da li je krenuo. Kaže: u Markovcu sam. Molim?! Znači za manje od deset minuta je u Mladenovcu. Žurim da stignem pre njega ispred Opštine. I zaista u 4h i 20 min je stigao sa četvoro planinara iz Aranđelovca: Brankica, LJilja, Jovan i Srđan. Pristižu i naši planinari, tako da, po planu, u pola pet krećemo preko Topole, Rudnika,Požege i Ivanjice na Goliju. U Topoli nas čeka Tamara, a na Rudniku Rista. Na Ibarsku izlazimo kompletni. Sad može da se drema.Pauzu za kafu i doručak pravimo u Ivanjici u koju smo stigli u pola osam.Na mesto polaska na pešačenje stižemo oko pola deset. Posle kraće pripreme, krećemo lagano.

          Staza je takva da je svako sebi izabrao tempo kretanja Neko je išao brže, neko sporije, uglavnom smo se pratili. Staza je polukružna sa kratkim usponima i prelepim pogledom na okolne planine. Dan sa sunčanim intervalima, pa je bilo malo toplo, malo hladno,a to znači prijatno za pešačenje. Pauze pravimo na mestima gde je lep pogled i na Goliju i na okolinu. Na Jankovom Kamenu pravimo malo dužu pauzu. Odmaramo se, ručamo, slikamo.Sledi silazak. Umesto skijaške staze, kako smo prvobitno planirali, sišli smo lepom šumskom stazom. Na mesto odakle smo krenuli na stazu, stigli smo oko pola četiri.

          U povratku, opet smo u Ivanjici na okrepljenju.Uspešnosti ove akcije doprineli su učesnici, a to su: iz PD Bukulja Tamara, Jovan i Srđan. Dve buduće planinarke Brankica Milenković i LJiljana Pajević. Iz PK Grebena Kristina i Igor Babić, Nikola Milanović, Nenad Vukadinović, Miloš Sekulić, Milisav, Stanka, LJilja, Dejan, Nata, Suza, Romana, Bojana, Rača i Rista. Za udobnu i sigurnu vožnju zaslužan je Miloš iz KM Toursa iz Aranđelovca. U Mladenovcu  smo neki minut pre devet. Bravo!

Organizator akcije Bojana
Rzavski visovi

Vremenska prognoza za 15.maj nije obećavala lepo vreme, ali najuporniji planinari su rešili da današnji dan provedu u planini bez obzira na najavljenu kišu. U 4:15 h ispred Opštine nas je sašekalo iznenadjenje, Sara (5 god) u pratnji tate Darka je krenula sa nama. U 4:30 h smo krenuli preko Rudnika i Zlatibora ka Republici Srpskoj.  Grupu je činilo 13 ljudi(Milisav, Stanka, Romana, Suzana, Mikica(PD Bukulja), Bugi, Dejan, Sneža M., Branko, Darko, Sara, Sneža Š. i Željko Matić. Oko 7 h smo napravili pauzu na Zlatiboru za jutarnju kafu i nastavili dalje. Po prelasku granice za pola sata smo stigli u mesto Draževina, gde su nas ljubazni domaćini(PSD “Stolac” iz Višegrada) sačekali. U 9 smo krenuli na stazu, ispred manastira Svetog oca Nikolaja(480m) koja nas je fascinirala od samog početka. Lepo vreme, nepregledne zelene livade koje su prelazile u borove šume. Svuda okolo miris borovine i majčine dušice !Sara sve vreme drži Branka za ruku i njeno vedro lice svima mami osmeh. Levo od nas ostaju Treskavica, Jahorina i Borike, a desno Pribojski Crni Vrh, Zlatibor i Tara. Sa grebena puca pogled, sva lepota se beleži slikanjem, ali najlepši utisci ostaju u nama! Vrh za vrhom se penje:Crni vrh (1029m), Suva Gora(1127m) i Goleš(970m) i uspon od 785m je savladan. Krećemo da se spuštamo strmom nizbrdicom, kamenje prekriveno travom i ulazimo u šumu. Poslednja 2 km staze su markirana, polako idemo ka Višegradu i hvata nas kratkotrajni plusak. Spuštali smo se 1030 m. U poslednjem trenutku, oko 16h, ulazimo u hotel i kreće oluja  i nevreme !Posle ručka i dodele zahvalnica u 17 h krećemo ka Mladenovcu. U autobusu veselo raspoloženje i Sarino čavrljanje. Naša zvezda akcije, Sara,zaslužila je svaku pohvalu! Prešla je celu stazu sa nama, vesela i raspoložena! U 22 h smo stigli u Mladenovac, kiša nas je sačekala, ali nam nije skinula osmeh sa lica. Pređenih 17,5 km i prelep dan u prirodi, čula puna zelenila i mirisa prirode su učinili svoje.

Suzana Filipović