via ferrata

17.05.2019. Kuća zmajeva i Vilin zid – via ferrata Rumunija

Off 161
Map Unavailable

Datum/Vreme
Datum - 17/05 - 19/05
16:00 - 22:00

Kategorija


Avantura se nastavlja!

Ovoga puta idemo u Rumuniju na ferate u Apusene, niske planine zapadnih Karpata sa prelepim liticama i još lepšim feratama. Popećemo tri ferate: Montana land, (ocene B), Peretele Zanelor – Vilin zid (ocene B)  i Casa Zmeului – Kuća zmajeva (ocene C), i prošetati Temišvarom.

VIA FERRATA – Via ferrate su planinske staze obezbeđene čeličnim sajlama i pomoćnim gazištima na nepristupačnim terenima. Namenjene su svima koji žele da se penju po stenama i budu potpuno bezbedni. Postoje horizontalne i vertikalne. Širom sveta, ferate privlače veliki broj planinara željnih avanture.

Peretele Zanelor je dužine 150m. i visine 110m. ocene B. Ferata je laka, vertikalna, sa puno dodatih hvatova i nogostupa. Sa nje se pruža predivan pogled na klisuru.

Casa Zmeului dužine 215m. i visine 150m. ocene C. Ferata je zahtevna jer je na nekoliko mesta previsna, ali je puna hvatova i nogostupa. Pred kraj ferate je kao poslastica uradjen viseći most.

Montana land dužine 170m. i visine 80m, ocene B. Ferata je laka i vertikalna, i ima puno hvatova i nogostupa.

PLAN AKCIJE –  Petak, 17.05.2019. Polazak na akciju iz Beograda, Savske ulice – gl. železnička stanica kod plavog voza u 16h. Vožnja do mesta Suncuius sa usputnim pauzama, noćenje. Subota, 18.5.2019. Idemo na uspon feratama Peretele Zanelor i Casa Zmeului. Nedelja 19.5.2019. Uspon feratom Montana land. Potom vožnja do Temišvara dvočasovno razgledanje grada ili nabavka planinarske opreme u Dekatlonu. Povratak u Beograd u večernjim časovima.

ISHRANA – u sopstvenoj režiji (tkzv – iz ranca)

DOKUMENTA – planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019.god, pasoš, putno zdravstveno osiguranje

OPREMA – obavezna via ferata oprema (šlem, ferata set, pojas) je obezbeđena od strane organizatora. Odeća i obuća mora biti prilagodjena vremenskim uslovima za prolećne uspone. Preporučljivo je da imate ferata rukavice i naočare za sunce

PRIJAVE – Miroslav Čolić/planinski vodič opremnjenih penjačkih puteva br. značke MB655/ 064 4211 441. Rok za prijavu je 10 maj.

CENA – 90

NAPOMENA – Organizator zadržava pravo izmene plana, odlaganja ili otkazivanja akcije u slučaju loših vremenskih prilika i nepredviđenih okolnosti. Svi učesnici treba da su dobrog zdravlja, da budu psihofizički spremni na promenu i improvizaciju na terenu. Svi planinari na akciju polaze dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. U slučaju odustajanja od akcije morate naći zamenu. Akontacija se ne vraća.

ULOGUJTE SE

Prijavite se za E-mail vesti

Budite u kontaktu sa najnovijim dešavanjima u klubu. Najave akcija, bitna dešavanja, izveštaji sa održanih akcija na vašoj E-mail adresi