via ferrata

16.03.2019. Via ferrata Tatabanya – Mađarska

Off 180
Map Unavailable

Datum/Vreme
Datum - 16/03 - 17/03
06:00 - 22:00

Broj slobodnih mesta
7

Lokacija
Tatabanya

Kategorija


Sezona ferata počinje!

Dolazi proleće, lepo vreme, a sa njim i usponi feratama. Prava akcija za sve vas koje je zima malo uspavala i želite da se razmrdate.

Tatabanja je grad u Madjarskoj, 60km. Budimpešte. Nalazi se u pobrdju panonske nizije u blizini planine Verteš. Na kamenitim obroncima Verteša iznad grada nas čekaju dve jako interesantne horizontalne ferate.

“Het Vezer” –  Duga je 300m, sa usponom od 80m, ocene C (opciono: ulaz D). Ferata nema težih detalja osim par visećih mostića od kablova koji su joj “podigli” ocenu.

“Turul” – Duga je 100m, sa malim usponom od 30m, ocene D (opciono ulaz E). Na par mesta  je previsna što joj daje posebnu draž.  Zvanične ocene težine ferata su malo precenjene, uglavnom zbog visećih mostića koji se (opciono) može obići.

VIA FERRATA – Via ferrate su planinske staze obezbeđene čeličnim sajlama i pomoćnim gazištima na nepristupačnim terenima. Namenjene su svima koji žele da se penju po stenama i budu potpuno bezbedni. Postoje horizontalne i vertikalne. Širom sveta, ferate privlače veliki broj planinara željnih avanture.

PLAN AKCIJE –  subota 16.mart: Polazak ispred glavne železničke stanice u Savskoj (kod plave lokomotive) u 06:00h. Putovanje kroz Srbiju i Mađarsku sa usputnim zaustavljanjima za pauze i granicu. Dolazak u Tatabanju i uspon feratom Het Vezer. Nakon uspona obilazak pećine Szelim cave i spomenika Turul. Odlazak u smeštaj, odmor. Nedelja 17. mart: Uspon feratom Turul i povratak za Beograd preko Budimpešte gde ćemo napraviti dužu pauzu. Dolazak u Beograd u večernjim časovima.

ISHRANA – u sopstvenoj režiji (tkzv – iz ranca)

DOKUMENTA – planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019.god, pasoš, putno zdravstveno osiguranje

OPREMA – obavezna via ferata oprema (šlem, ferata set, pojas) je obezbeđena od strane organizatora. Odeća i obuća mora biti prilagodjena vremenskim uslovima za prolećne uspone. Preporučljivo je da imate ferata rukavice i naočare za sunce

PRIJAVE – Miroslav Čolić/planinski vodič opremnjenih penjačkih puteva br. značke MB655/ 064 4211 441. Rok za prijavu je 14.mart

CENA – 90€,  uz obaveznu akontaciju u iznosu od 50€.

NAPOMENA : Organizator zadržava pravo izmene plana, odlaganja ili otkazivanja akcije u slučaju loših vremenskih prilika i nepredviđenih okolnosti. Svi učesnici treba da su dobrog zdravlja, da budu psihofizički spremni na promenu i improvizaciju na terenu. Svi planinari na akciju polaze dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a. U slučaju odustajanja od akcije morate naći zamenu. Akontacija se ne vraća.

Rezervišite mesto

Rezervisanje mesta za ovu akciju je završeno.

ULOGUJTE SE

Prijavite se za E-mail vesti

Budite u kontaktu sa najnovijim dešavanjima u klubu. Najave akcija, bitna dešavanja, izveštaji sa održanih akcija na vašoj E-mail adresi