Pešačenje, Planinarenje

24.03.2019. Valjevske planine – Jablanik (1247m.) i Medvednik (1244m.)

Off 99
Map Unavailable

Datum/Vreme
Datum - 24/03
06:00 - 21:00

Kategorija


 Početak proleća dočekaćemo u  zapadnoj Srbiji, na Valjevskim planinama. Ovoga puta odlučili smo se za uspon na Jablanik (1274m.) i  Medvednik (1244m.),  Jablanik je planina blagih padina sa dosta pašnjaka i šuma.  Medvednik se nalazi u središtu planinskog venca tako da se sa njegovih vidikovca pruža impresivan pogled na okolne vrhove (pre svega na Torničku Bobiju). Svoj naziv dobio je najverovatnije zbog oblika samog grebena (podseća na medveda koji leži). Celu planinu opasuje reka Zavojšnica koja izvire na jugoistočnim obroncima izmedju Medvednika i Jablanika.

PLAN AKCIJE – polazak na akciju je  ispred opštine Mladenovac. Vožnja dobrim putem preko Aranđelovca, Lazarevca, Lajkovca i Valjeva. Na Debelom brdu će nam se pridružiti iskusni vodič Mirko iz planinarskog društva „Povlen“. Mirkovo poznavanje terena biće nam dragoceno. Predlog je da se učesnici akcije podele u dve grupe. Prvu grupu čine planinari  rekreativci sa slabijom kondicijom, koji će (uz pratnju šarplaninke Dine) ići kraćom stazom (18 km) i penjati samo Medvednik (visinska razlika oko 500 m). Drugu grupu čine planinari sa dobrom kondicijom, koji će uspinjati najpre Jablanik a potom i Medvednik (ukupna dužina staze oko 25 km, sa visinskom razlikom oko 800 m). Na vrhu Medvednika (1244 m) obe grupe bi trebalo da se spoje, odmore i uživaju u razgledanju valjevske Podgorine i priobalja Drine iz ptičje perspektive. Nazad se zajedno vraćamo lakšom stazom, pored planinarskog doma Krušik, seoskim putem sve do manastira Pustinja, ne bi li osetili iskonski duhovni mir i osvežili se na manastirskom izvoru. Za svaki slučaj, poneti čeone lampe, jer se u martu brzo smrkava. Takođe, preporučujemo nošenje kamašni (zbog mestimičnih snežnih nanosa ili teže prohodnih blatišta usled naglo otopljenog snega).

ISHRANA – Hrana iz ranca

CENA –1200din.

DOKUMENTA – planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019.god.

PRIJAVE – na sastancima kluba, svake srede od 20:00h ili na tel: 063 1719335 (Slaviša) uz obaveznu akontaciju u iznosu od  500 din. Rok za prijavu je 20.03.2019.

OPREMA: Odeća i obuća prilagođena vremenskim uslovima 

NAPOMENA : Organizator zadržava pravo izmene plana, odlaganja ili otkazivanja akcije u slučaju loših vremenskih prilika i nepredviđenih okolnosti. Svi učesnici treba da su dobrog zdravlja, da budu psihofizički spremni na promenu i improvizaciju na terenu. Svi planinari na akciju polaze dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a.

ULOGUJTE SE

Prijavite se za E-mail vesti

Budite u kontaktu sa najnovijim dešavanjima u klubu. Najave akcija, bitna dešavanja, izveštaji sa održanih akcija na vašoj E-mail adresi