Pešačenje, Planinarenje

Miroč – Štrbac

Off 142
Map Unavailable

Datum/Vreme
Datum - 14/09 - 15/09
15:00 - 21:00

Kategorija


Miroč je planina koja se nalazi u nacionalnom parku Djerdap. Visoka je 768m. i spada u niske planine.

Dužina trase – 15 km
Ukupni uspon – 950 m
Najniža tačka – 95 m
Najviša tačka – 768 m
Kondiciona težina – 5/10
Tehnička težina – 3/10
Izvora pitke vode – 2

Plan je da 14. krenemo popodne i smestimo se kod vodopada Blederija, to je magično mesto. Tu večeramo roštilj s malo mesa i mnogo Miročkog sira! (Najbliži rođak čuvenog Halumi sira, uz Pule najpoznatiji srpski sir u svetu. Ko nije raspoložen za kampovanje, smeštaj je obezbeđen na obali Dunava, u neposrednoj blizini plaže!
U nedelju se budimo u 7, I idemo na stazu! Početak ove sjajne kružne ture je odmah pored puta sa parkinga i česme gde možemo da se snabdete vodom. Čeka nas konstantan uspon, dobrim putem, pored koga ćete nailaziti na obeležene vrste drveća i tako možete praviti predahe uz obnavljanje znanja.
Uloženi napor će nam se brzo isplatiti, jer ćete biti nagrađeni sa prvim vidikovcem Ploče koji će vas upoznati sa Velikim kazanom. Zatim krećemo na završni uspon ka Velikom Štrbcu – kroz šumu kojom upravlja priroda, kako bi i trebalo. Prolazićete pored popadalog drveća, isčupanog iz korena, odsečenih stabala taman toliko da možete da prođete… Kada čujemo da vetar jako huče, i kada budemo dobrano zadihani, uzbuđenje neće faliti čim ugledate prelep prizor – Dunav u svom koritu i pogled koji vam se gubi u oblacima – došli smo na Veliki Štrbac (768mnv). Pošto ova tura nije vremenski zahtevna, nemoramo nigde da žurimo, slobodno se opustite, imaćete dovoljno vremena da se spustite dole i obiđemo još Mali prilaz. Pogled je sjajan, možda čak i najlepši zato što dobijate celu sliku i možete da analizirate našu današnju putanju – sve se vidi kao na dlanu.
Nakon spuštanja do magistrale, ukoliko bude dovoljno prijavljenih, idemo na krstarenje Dunavom! Svako me bih preporučio ovo zadovoljstvo. Obilazimo Trajanovu Tablu I Rex Decibela.
Nakon krstarenja sledi večera u nekoj od mnogobrojnih kafana I polazak kući, koji očekujemo u nedelju oko 21h.
Prijavljivanje najkasnije do 11.09. na sastanku kluba sredom od 20h, ili telefonom kod organizatora (Miloš 0641776253)
Cena akcije je 2000 dinara, radjena na osnovu 19 prijavljenih.
Garderobu prilagodite vremenskim uslovima.
NAPOMENA: Organizator zadržava pravo izmene plana, odlaganja ili otkazivanja akcije u slučaju loših vremenskih prilika i nepredviđenih okolnosti. Svi učesnici treba da su dobrog zdravlja, da budu psihofizički spremni na promenu i improvizaciju na terenu. Svi planinari na akciju polaze dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a.

ULOGUJTE SE

Prijavite se za E-mail vesti

Budite u kontaktu sa najnovijim dešavanjima u klubu. Najave akcija, bitna dešavanja, izveštaji sa održanih akcija na vašoj E-mail adresi