Pešačenje, Planinarenje

Prekonoška pećina i Niševačka klisura (vrh Kula – 511m.)

Off 229

Datum/Vreme
Datum - 04/08
05:00 - 22:00

Broj slobodnih mesta
0

Lokacija
Prekonoga

Kategorija


Poštovani planinari ,,PK GREBENA”

Planinarsko društvo ,,Preslap” iz Niša, uz podršku Opštine Svrljig, poziva nas na akciju ,, OBILAZAK PREKONOŠKE PEĆINE I PRELAZAK NIŠEVAČKE KLISURE”

    subota, 4.avgust 2018.god.

Planinarsko društvo ,,Preslap” organizuje laganu i izuzetno sadržajnu planinarsko-rekreativnu akciju gde ćemo kombinovati pešačenje, planinarenje, ulazak u pećinu, prelazak kanjona i upoznati svrljiški kraj, koji obiluje prirodnim lepotama i bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem.

Naše prvo odredište, Prekonoška pećina, nalazi se 5 km južno od Svrljiga iznad sela Prekonoga, na Svrljiškim planinama. Ova pećina je bila prva u nekadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji koja je počela da se koristi u turističke svrhe. Do Prekonoške pećine odlazimo tako što  ćemo od sela Prekonoga, do ulaska u pećinu, šumskom stazom prepešačiti 1,5 km, i istom stazom se vratiti nazad u Prekonogu.

Sledeće odredište na akciji je vrh Kula (511 m), na kome se nalaze ostaci utvrđenja iz rimskog doba. Do podnožja Kula, u ataru sela Varoš, odlazi se prevoznim srestvom. Potom sledi lagani uspon na Kulu.
Sa Kule se spuštamo ka Varoši i skrećemo prema pruzi Niš-Zaječar. Prolazimo par stotina metara prugom i kroz  dva železnička tunela, i tako dolazimo do izletišta Banjica i srca Niševačke klisure.

Niševačka klisura, koju je stvorila reka Svrljiški Timok probijajući se između stenovitih useka Svrljiških planina i planine Tresibabe, nalazi se 6 km severno od Svrljiga blizu sela Niševac.
Po dolasku u selo Niševac, organizovaće se besplatan ručak za sve učesnike. Potrebno je sa sobom poneti pribor za jelo i porcije.

  Ukupno će se na akciji prepešačiti 12 km. Akcija će se završiti posetom velikoj kulturnoj manifestaciji ,,BELMUŽIJADA” u Svrljigu, koju organizuje Opština Svrljig već 13-tu godinu zaredom.

    PROGRAM I SATNICA AKCIJE

– 05:00 – polazak iz Mladenovca
– 08:00 – okupljanje u centru sela Prekonoga
– 08:15 – otvaranje akcije
– 09:00-10:15 – obilazak Prekonoške pećine
– 11:00 – povratak u selo Prekonoga i polazak  ka mestu Varoš
– 11:30 – polazak na pešačku turu od Varoši prema uzvišenju Kula (511 m)
– 12:00-13:00 – boravak  na vrhu Kula
– 13:00-16:00 – silazak prema Niševačkoj klisuri
– 16:00-17:30 – ručak u Niševcu
– 18:00-20:00 – Svrljig, poseta ,,BELMUŽIJADI”
– 20:00 – završetak akcije

Voda se može dopuniti u Prekonogi i Niševcu, a potrebno je uz sebe imati najmanje 2 L vode.
Obuću i odeću prilagoditi letnjim uslovima.
Cena akcije 2000 din.
Svi zainteresovani  za učešće na ovoj akciji, potrebno je da se prijave najkasnije do 31.jula 2018 na broj 062/8981690(Bugi) uz obaveznu akontaciju od 1000 din. Ostatak na dan polaska.

NAPOMENA:
Na planinarskim akcijama svako učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da se ponaša u skladu sa normama i pravilima ponašanja PSS. Nikada ne ići ispred vodiča i nikada se ne odvajati od grupe. Za vreme trajanja akcije vodič ima pravo da prema svojoj proceni promeni najavljeni tok akcije kao i kilometražu.

ULOGUJTE SE

Prijavite se za E-mail vesti

Budite u kontaktu sa najnovijim dešavanjima u klubu. Najave akcija, bitna dešavanja, izveštaji sa održanih akcija na vašoj E-mail adresi