Visokogorstvo

PROKLETIJE, Karanfili – Severni vrh (2460m.) i Očnjak (2185m.)

Off 279

Datum/Vreme
Datum - 29/06 - 01/07
16:00 - 21:00

Broj slobodnih mesta
0

Lokacija
Grbaja

Kategorija


Tražeći neke lepe, već sastavljene rečenice, za najavu ove akcije, koje ukratko opisuju svu lepotu (mada planinarima i nisu potrebene) Prokletija, jer ja ne znam kako da opišem taj biser prirode, nailazim na podatak o njihovom imenu. Do 1907. godine ovaj planinski venac Dinarsko planinskog sistema nazivao se Trojanske planine, a onda mu naš utemeljivač geografije Jovan Cvijić menja ime u Prokletije. Možda je to bila politika zapadnih sila koje su počinjale da šire svoj  uticaj u Srbiji, a možda zbog samih prirodnih odlika – divljina, nepristupačnosti, surovost za život čoveku u njihovoj blizini. Nazivamo ih još i Dinarski Alpi, Balkanski Alpi. Zauzimaju prostor Srbije , Crne Gore i Albanije. Planinari iz Srbije na uspone češće idu iz Crne Gore. I nama je plan da krenem iz Crne Gore, iz doline Grbaja. Grbaja, oaza mira, travnata dolina, sa jedne strane okružena impresivnim masivom Karanfil, Očnjak, Ljuljaševića Karanfili, Obla Glava, a sa druge strane malo pitomijom Volušnicom, Talijankom, Popadijom. Ovoga puta, a to kažem jer bih voleo da nam svake godine u kalendaru postoji upisan termin za ovu planinu, planirani su vrhovi Očnjaki i Severni vrh. Očnjak nije najviši, ali je zato najzahtevniji i najatraktivniji  vrh. U pitanju je piramida 2185 metara visoka, koja unosi dozu straha i želju za novim iskustvom svakom planinaru. Severni vrh Karanfila je nešto viši i manje zahtevniji za uspon, visok 2460 metara.  Sa oba vrha se pružaju pogledi na prokletijske vrhove, prava nagrada za uloženi napor.

Petak 29. juna u 16h je polazak sa parkinga Opštine Mladenovac. Sa usputnim pauzama i zadržavanjem na granici u dom Branko Kotlajić bi trebalo da stignemo do ponoći. U prizemlju doma je trpezarija sa kuhinjom, na spratu je zajednička spavaona sa 20 ležaja. Dom ne poseduje struju niti kupatilo. Postavljeni su solarni paneli za osvetljavanje led rasvetom. Iza doma postoji improvizovano kupatilo.

Subota 30. jun: ustajanje u 06h, polazak na vrh Očnjak u 07h. Uspon je zahtevan i težak. Trajaće ok 4 sata. Zahteva visok stepen kondicijie i koncetracije

pogledati na  https://youtu.be/PgvG4PZDg-Y

Nedelja 1. jul: ustajanje u 05h, polazak na Severni vrh u 06h. Trajanje ovog uspona je oko 5 sati. Posle silaska u dom sledi pakovanje stvari, sredjivanje doma i polazak ka Mladenovcu.

Za planinare srednje kondicije koji bi da uživaju na Prokletijama, a nisu spremni za vrhove Očnjak i Sevrni vrh,  obezbeđen je vodič za Volušnicu, Talijanku i Popadiju, tehnički manje zahtevne vrhove.

Sa sobom poneti: vreću za spavanje, čeonu lampu. Ko hoće da pije kafu, čaj ili da kuva supu, neka ponese gorionik i posudu za kuvanje; može i neka plastična flaša za grejanje vode na suncu (za tuširanje)  dok smo na stazi; zaštitu za glavu, oči, kožu. U rancu svakog planinara bi trebalo da bude kutija za prvu pomoć.

Od dokumenata poneti ličnu kartu, planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu i zdravstvenu knjižicu.

Cena je 3500 dinara + 20 evra. Akontacija je 3000 dinara.

Prijavljivanje na broj 062 572 881 (Roki), na sastancima kluba sredom u 20h. Uz prijavu navesti LBO broj iz zdravstvene knjižice i matični broj radi putnog i sportskog osiguranja.

ULOGUJTE SE

Prijavite se za E-mail vesti

Budite u kontaktu sa najnovijim dešavanjima u klubu. Najave akcija, bitna dešavanja, izveštaji sa održanih akcija na vašoj E-mail adresi