Nojeva Barka

Objavljeno : 02. August 2022

Osam članova planinarskog kluba PK Greben Mladenovac su se, 25. jula 2022. god. popeli na najviši vrh Turske, impozantni Ararat na visini od 5.137 metara. Do vrha snegom prekrivene uspavane vulkanske kupe krenuli su u toki noći,dva sata po lokalnom vremenu, iz baznog kampa na 4100metara. Bilo im je potrebno 6 i po sati da se popnu na vrh po vrlo lošem vremenu, jakom vetru, na temperaturi od -10C. Veoma težak uspon ih nije sprečio da ispišu još jednu stranicu ljudske upornosti, snage, volje i ljubavi prema prirodi, dodavši vrh Ararat nizu najviših popetih vrhova na Balkanu i šire. Zahvaljujući njima ime Mladenovac je odjeknulo na najvišem vrtu Ararata. Planini koja je u svetim knjigama opisana kao sveta planina, na čijem se vrhu nakon potopa zaustavila Nojeva barka, te je odavde ponovo nastao svet. Neka njihov uspon bude simbolika jednog ponovnog rađanja i nastajanja u kome će čovek i priroda biti jedno.

Hvala im na tome.

Ana Mijailovic

Izveštaj sa akcije:

Prvi dan ekspedicije smo stigli u Nemrut krater na 2500 m i postavili kamp.

Drugi dan smo popeli najviši vrh Nemrut kratera (2916m) i premestili kamp u podnožje Suphan Dagi planine.

Treći dan smo odradili aklimatizacioni uspon i popeli i najviši vrh Suphana 4058m. To je treći vrh po visini u Turskoj. Svi učesnici su dobro podneli visinu i bez problema popeli vrh.

Četvrti dan smo došli u grad Dogubajazit u podnožju Ararata. Ovaj dan koristimo za odmor od prethodnog uspona i pripremamo se za Ararat. Obišli smo lokalne gejzire.

Danas krećemo na uspon na Ararat. Prvo podižemo bazni kamp na 2200 m i idemo na uspon do kampa 1 na 3200 m.

svi izveštaji