Miroč I Magični Kanjon Vratne

Objavljeno : 07. September 2020

PLANINSKI MIR

Naizgled još jednog sasvim običnog planinarskog vikenda ukrali smo od jeseni poslednje sunčane dane. Prvi septembarski vikend PK "Greben" proveo je u Istočnoj Srbiji. U Nacionalnom parku Đerdap organizovali smo dvodnevnu akciju Miroč i prerasi Vratne.

Prvi dan smo iskoristili za upoznavanje reke Vratne koja se nalazi nedaleko od Brze Palanke. Vratna je desna pritoka Dunava, dužine 20km i izvire na Velikom grebenu. Poznata je po tri najviša prirodna kamena mosta u Evropi. Takvi prirodni fenomeni se nazivaju prerasti. Jovan Cvijić je 1985. god dao najbolje objašnjenje te pojave, rekavši da su prirodni, kameni mostovi ostaci pećina čiji zaostali delovi urušenih tavanica predstavljaju preraste. Prvi koji smo upoznali je Veliki prerast, potom Mali prerast visine 34m, dužine 30m i širine15 m i najzad najnepristupačniji, Suvi prerast, visine 20 m. Opraštamo se od Vratne i odlazimo u Tekiju. Na obali Dunava postavljamo šatore, sređujemo utiske pod vedrim nebom uz smeh i dobro raspoloženje.

U rano nedeljno jutro bude nas glasovi lokalnih ribara. Pakujemo šatore, spremamo se za stazu, ali nešto smeta planinarskom oku. Plaža prepuna otpadaka, kesa, flaša... Rešili smo da očistimo to prelepo mesto, da mu vratimo sjaj kakav treba da ima. Malo vremena i dobre volje je potrebno da naša okolina bude čista i uredna! Krećemo ka selu Golubinje i posle prijave rendžerima idemo ka vrhovima MIroča. Jedna ekipa ide na oba vrha (Veliki i Mali Štrbac), a druga se posle jednog vrha opušta. Nalazimo se i zajedno idemo na vidikovac Ploče, koji se nalazi na 353 mnv sa pogledom na Mali i Veliki Kazan. Đerdap je najveća klisura u Evropi, duga 100 km. Raduje nas pogled na delove Dunava koji je tu najuži (150m) i najdublji (90m). U blizine je deo gde je Dunav najširi 6000 m. Impozantan pogled! Spuštamo se polako na polaznu tačku, blagi umor je u nogama, a duša puna planinskog mira. Još jedan naizgled običan vikend je za nama...

Suzana Filipović

svi izveštaji