Maganik

Objavljeno : 15. August 2021

PK Greben sa prijateljima iz PK Radnički, PD Preslap, PSK Čelik i PK Avanturisti na najvišem vrhu Maganika - Međeđi vrh (2139 mnv)13.08.2021.

Planina Maganik smeštena je između grada Nikšića i kanjona rijeke Morače i njene pritoke Mrtvice, koja se useca u stene ove planine, gradeći poznati kanjon Mrtvice. Impozantni vrhovi sazdani od pločastih, strmih stijenovitih površi (Trešteni vrh), preko kotlova i vrtača, do nemilog Babinog vrha, daju ovoj planini neki nestvarni pejzaž. Smatra se da je Trešteni vrh “najbolje razvijena kraška erozija na području Crne Gore“.

Nije lako čak i opisati put do tog vrha. Prolazi se kroz kamene lavirinte, terase, sipare, pored mesta gde su i danas brojni ostaci avionske nesreće koja se dogodila 11. septembra 1973... Mnoštvo utisaka i mnogo truda. Ipak, na kraju se sve to isplati. Dočeka vas vrh sa više stotina kamenih skulptura. Celi kraj je nestvaran, surov, prava geografska laboratorija na otvorenom, koja bi mogla poslužiti i za snimanje naučnofantastičnih filmova.

Podseća i na avionsku nesreću koja se pre 47 godina dogodila na području Maganika. JAT-ova “karavela” na letu Skoplje - Titograd udarila je u planinski vrh Babin zub. Poginuli su svih 35 putnika i šest članova posade. JAT-ovim avionom upravljao je Žika Maglić.

Nakon tragedije ostala je pretpostavka da je pilot kobni Babin zub, koji je bio obavijen maglom, video u poslednjem trenutku i da je neuspešno pokušao da digne avion koji je udario u liticu repnim dijelom i raspao se u eksploziji...

Na području Maganika, to jest na Treštenom vrhu, nalazi se najdublja jama u Crnoj Gori, a to je Željezna jama duboka 162 metra. Jama na Treštenom vrhu je jama sa najdubljom vertikalom dubine 429 metara, koja je ujedno i 12 najdublja vertikala na svetu.

Osećaj divljine ovde je neponovljiv. Daleko ste od civilizacije. Ako se ide van prohodnih pravaca, obično se nailazi na teško prohodan teren i potrebno ga je poznavati, kada se pokazuje u svoj svojoj raskošnosti.

Uz Orjen se uzima da je Maganik najkraškija crnogorska planina, a svakako je i najdivljija.

Iako su prilazni putevi do Maganika, piše u planinarskim vodičima, teški, čitav masiv markiran je još 1960, ali po ocenama iskusnih planinara , uspon na Trešteni vrh je, po njihovim rečima, duplo teži nego uspon na Triglav.

Poslednji dan na Maganiku ostavili smo za posetu kanjona reke Mrtvice, a noću smo posmatrali kišu meteora i Mlečni put u noćima Perseida. Hvala Kapetanu Ivan M Lukovac i ostalim Visokogorcima na gostoprimstvu, druženju i vođenju. Bila je čast biti u vašem društvu. Do sledećeg viđenja. Vedro! Maganik - 15.08.2021.

svi izveštaji