Narcisu u pohode - Stolovi

Objavljeno : 16. May 2021

VIŠE od 3.000 zaljubljenika u prirodu, rekreativaca i iskusnih planinara iz gradova širom Srbije, okupilo se u nedelju na planini Stolovi, koja se sa južne strane izdiže poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške Banje, srednjovekovnog Magliča i Ibarske klisure, na tradicionalnoj turističko-sportskoj manifestaciji „Narcisu u pohode“.

Kao retko gde u Srbiji padine Stolova polovinom maja bukvalno se zabele od cvetova divljeg narcisa, a ljubitelji prirode ne propuštaju priliku da uživaju u ovom mirisnom cveću i netaknutoj prirodi planinskog masiva jugozapadno od grada na Ibru.

Planinarska trasa, sve do Usovice, vrha Stolova na nadnmorskoj visini od 1.375 metara gde i rastu najlepši i najmirisniji narcisi, dugačka je oko 23 kilometara sa visinskom razlikom od oko 1.000 metara, a planinari slabije kondicije koristili su kraću i lakšu stazu dužine 11 kilometara sa usponom od oko 700 metara.

Uživajući u netaknutoj prirodi stoletnih šuma, cvetnih livada i proplanaka, planinari su na Usovici mogli i da iz neposredne blizine vide krdo poludivljih konja koji već duže od tri decenije opstajavaju na ovom planinskom masivu, kao i da se poklone pravoslavnom krstu visokom čak 33 metra.

„Narcisu u pohode“, takođe, je jedan od uspona kojim planinari PK "Greben" učestvuju u akciji #120vrhovaSrbije u znak obeležavanja 120 godina organizovanog planinarstva u Srbiji. Učešćem sa 48 člana, PK Greben čini jednim od najbrojnijih klubova na akciji ove godine.

svi izveštaji