Tri vrha Povlena

Objavljeno : 26. July 2021

"Planine su za vrline." - Matija Bećković

U subotu 25.07 je održana republička planinarska akcija “Povlenski Vrhovi 2021”. Povlen je najuočljiviji i najveći masiv u vencu Valjevskih planina. Udaljen pola sata vožnje od Valjeva, putem ka Bajinoj Bašti. Drugi put do padina i grebena Povlena vodi pored znamenitih manastira Ćelije i Lelić.

Sa vrhom Mali Povlen, na 1.347 metara nadmorske visine, u pitanju je najveća i najviša planina u vencu Avala - Gučevo. Uz izuzetne prirodne lepote i retkosti, Povlen krase i mnoge legende - od one o alki za koju je Noje vezivao barku, preko morske obale, nalazišta fosila morskih puževa, do čuvenih povlenskih kugli, izvora Skrapeža, vodenice najčuvenijeg srpskog vampira Save Savanovića i beloglavih supova koji kruže nad njima.

Planinarski Klub "Greben" uzeo je ove godine učešćese na stazi  „TRI VRHA POVLENA“, ukupne dužine 9 km, sa 22 člana i prijatelja kluba; i usponom na Mali Povlen smo popeli još jedan od uspona (12. po redu) kojim planinari PK "Greben" učestvuju u akciji #120vrhovaSrbije u znak obeležavanja 120 godina organizovanog planinarstva u Srbiji.

svi izveštaji