Željin

Objavljeno : 16. September 2020

U nedelju, 13. septembra u 06h, grupa od 19 planinara, članova PK “Greben” krenulo je u još jednu akciju, ovoga puta uspon na Željin.

Željin spada u planine kopaoničkog masiva, uz Kopaonik, Goč, Lepu goru i Crni vrh; i smestio se u središtu ovog masiva, između severno od Kopaonika, a južno od Goča, zapadno od Lepe gore, istočno od Crnog vrha. Naziv je dobio po izgledu svoja dva vrha Rogavska čuka (1785m) i Ploška čuka (1779m), koja su vredne seljake, Župe aleksandrovačke, vekovima u nazad, podsećale na jedre ženske grudi. Kod seljaka, usred teškog posla, javila bi se želja za malo odmora, za uživanje u strastima i zadovoljstvu života - i od silnih želja – nastalo je ime planine Željin.

Napravili smo pauzu, za jutarnju kafu u Gruži, pa nastavili put do sela Ploče, koji je bio naša polazna tačka uspona. Odatle smo krenuli prema zaseoku Jovančevići i ka Šumskoj kući, pa planinarskom stazom kroz šumu (šuma bukve koja se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini u Srbiji) sve do najvišeg vrha Željina, Rogavske čuke, mesta na kome je po brojnim lokalnim legendama obitavala čuvena Željinska Ala. Ove godine smo zakasnili za maline, ali planinari su mogi da uživaju u blagodetima željinskih divljih kupina i divljih borovinica. Sa vrha smo se preko Sutelice(1570m) vratili u Ploče, ukupno smo prešli 19,4 km. U Plešu smo napravili pauzu za ručak i u kasnim večernjim satima, 23h, stigli u Mladenovac.

svi izveštaji