Bioč, Lebršnik i Via Ferrata “Kuk”

Osnovni Podaci

 • Datum07.07.2023.
 • Kategorijavisokogorstvo, ferata
 • Najvisi Vrh2397 metara
 • Tezina Stazeteska
 • Troskovi 6500 din (okvirno)
 • Organizator

  Branko Markovic641983719

  Plan Akcije

  Bioč/Lebršnik/Via Ferrata “Kuk”

  Polazak na akciju je u petak, 7. jula, u 4 h ispred Opštine Mladenovac. Vožnja preko Čačka i Višegrada do planinarskog doma u Papinom Dolu. Očekivano vreme dolaska je oko 15 h. Sledi smeštaj, kratak odmor, ručak i polazak na stazu: ferata Kuk ili Lebršnik, vrh Orlovac 1985mnv(u zavisnosti od vremenskih uslova i situacije). Ako krenemo na feratu Kuk, očekivani izlazak je oko 19:30 h i silazak je pod čeonim lampama (obavezno poneti! ). Dolazak u dom je oko 22 h, večera i spavanje. U subotu je ustajanje u 4 h, pakovanje, doručak i polazak na stazu u 5 h pored Kuka, prevoja Majdan do izvora Krvavac, zaravni Ljubota gde se desno odvaja za Bioč (vrh Veliki Vitao 2397 mnv). Očekivani izlazak na vrh je oko 10:30 h. Posle kratkog odmora krećemo ka domu gde stižemo oko 18 h. Slobodne aktivnosti i odmor. U nedelju ustajemo u 6 h, u 7 h krećemo na Lebršnik, planirani izlazak na vrh je oko 10 h, odmor 30 min i povratak u dom oko 13 h, pakovanje i polazak za Srbiju.

  Napomena: U zavisnosti od stanja na putevima i vremena dolaska u dom, organizator se opredeljuje za jedan od uspona. Ukoliko u petak po dolasku bude kasno za ferratu, planiran je uspon na Lebršnik. U tom slučaju će se umesto Lebršnika na ferratu ići u nedelju.

  Akcija spada u teže i ko se odluči za prijavljivanje treba da je kondicioni spreman 6/10. Za feratu je obavezna kratka obuka pre polaska ili prethodno učešće na nekoj ferati. Oprema prilagođena vremenskim uslovima i terenu, obavezne planinarke cipele i čeona lampa. Hrana iz ranca, broj učesnika je ograničen. Okvirni troškovi za dva noćenja je 13 e, prevoz 4000-5000 din. Uplatom avansa od 4000 din ćete osigurati svoju prijavu na akciju, najkasnije do 1.jula. Od dokumenata obavezno poneti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa važećom markicom za tekuću godinu. Učesnici polaze na sopstvenu odgovornost i dužni su da se pridržavaju plana akcije i uputstava organizatora, kao i Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih akcija PSS-a.

  Organizator zadržava pravo izmene plana, odlaganja ili otkazivanja akciju u slučaju nepredviđenih okolnosti ili loših vremenskih uslova.

  Za sve informacije javiti se organizatoru: Branko 064/1983719

  nazad na najave