BOŽIĆNI USPON NA RTANJ

Osnovni Podaci

 • Datum13.01.2024.
 • KategorijaPlaninarenje
 • Najvisi Vrh1560 metara
 • Duzina Staze16 km
 • Troskovi 2200 din (okvirno)
 • Organizator

  Saša Dobrić 640000000

  Plan Akcije

  BOŽIĆNI USPON NA RTANJ 2024

  13. januar 2024. (subota, 05.30h)

  Poštovani planinari, ljubitelji prirode i ostali koji neguju zdrav način života, PK „Greben“ organizuje odlazak na tradicionalnu planinarsku akciju: „BOŽIĆNI USPON NA RTANJ“. POLAZAK: subota, 13.01.2024. u 05.30h sa parkinga ispred SO Mladenovac.

  OPIS STAZE: Staza ukupne dužine 16 km kreće od separacije Mirovo (370mnv) severnom stranom planine, vodi šumskom stazom preko grebena do vrha Šiljak na 1560 mnv. U planu je da visinsku razliku od oko 1200 metara pređemo za 4h.

  Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, nadomak mesta Boljevac. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 mnv) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Rtanj je u podnožju sastavljen od peščara i stena, a u višim delovim od krečnjaka. Sa južne strane padovi su blagi i prema podnožju se prostire visoravan koja se lagano spušta prema Soko Banji. Rtanj je poznato stecište planinara i ljubitelja prirode, tako se na ovoj planini izvode brojne planinarske akcije, od onih republičkog karaktera, do pojedinačnih izleta plaininara i planinarskih društava.Jedna od akcija koja ima poseban značaj jeste Božični uspon na Rtanj, koja se svake godine organizuje u januaru mesecu, već 40 godina uzastopno. Takođe, ovo je jedna od namjasovnijih akcija koja okuplja planinare iz cele Srbije i zemalja iz okruženja kojom se započinje planinarska godina.

  Uspon se NE PREPORUČUJE planinarima nedovoljne psihofizičke spremnosti.

  PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI:

  * Polazak u 05.30h sa parking ispred SO Mladenovac. * Oko 08.00h dolazak. * 08.45h - Polazak grupe na uspon severnom stranom. * Oko 13h izlazak na vrh Šiljak, * Oko 16.30h se očekuje silazak južnom stranom u naselje Rtanj. * 17.30h kratak odmor, druženje i povratak u Mladenovac u večernjim časovima.

  NAPOMENA: Usled mogućih nepovoljnih, zimskih uslova potrebna je planinarska oprema koja će obezbediti zaštitu od padavina, HLADNOĆE I VETRA (tople jakne, duksevi, kape, rukavice, potkape, naočare, dereze....). Potrebno je da učesnici ponesu dovoljnu količinu tečnosti (preporučuje se i neki topli napitak), jer duž staze nema vode za piće. Poneti rezervnu odeću i obuću. HRANA iz ranca, poneti dovoljno vode na uspon, sendvič, neku voćku…

  CENA: okvirno 2.200,00 din (u zavisnosti od broja prijavljenih) PRIJAVE: Najkasnije do 10.01.2024., isključivo sa uplatom akontacije od 2000 dinara. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora na navedeni broj telefona ili u prostorijama kluba svake srede od 20,00 – 21,00h, broj mesta je ograničen. U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

  Vođa akcije: Saša Dobrić MB938 (064/950-30-30)

  Na ovu akciju mogu krenuti samo psihofizički spremni planinari. Svi učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje uputstava vođe akcije.

  Svaki učesnik obavezan je da ponese overenu zdravstvenu knjižicu, važeća lična dokumenta i planinarsku knjižicu.

  Gore navedena satnica je okvirna. Organizator/vodič zadržava pravo izmene satnice ili programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

  nazad na najave