Kanjon Crne Reke

Osnovni Podaci

 • Datum23.08.2020.
 • KategorijaPešačenje
 • Najvisi Vrh962 metara
 • Troskovi 1000 din (okvirno)
 • Organizator

  Miloš Jeremić641776253

  Plan Akcije

  Kanjon Crne Reke je mistični dragulj valjevskog kraja.Zakoračite u zaštićeni rezervat prirode, tajanstvenu klisuru ispod Divčibara, preko čijih se tamnih magmatskih stena smenjuju stepenice slapova, plićaci i veliki bazen dublji od dva metra.

  Kanjon Crne reke, skriveni je dragulj planine Maljen, koji se ugnezdio odmah ispod poznatog turističkog centra Divčibara. Ova dramatična klisura, preko čijeg crnog kamena teče i na belim slapovima se lomi i huči bistra voda, praktično je neprimetna sve dok se ne uđe u nju.

  Polazak na akciju je u 7:00 ispred zgrade SO Mladenovac.

  Start akcije je kod benzinske pumpe Ingramp-Omni na Divčibarama (ispod vrha Stražara) odakle se ide najpre na vidikovac Ljuti Krš (962 m) a odatle sledi kraći strmi spust i nakon nekih 500m stže se do kanjona. Sledi oko 6 km hoda kroz kanjon, voda se uglavnom može zaobilaziti ukoliko nije veliki vodostaj ali se negde i mora ući.

  Preporuka je da krenete u nekim starim patikama ili planinarskim sandalama, kojima možete gaziti kroz vodu ali ne baš sa glatkim đonom jer stene znaju biti klizave. Ove godine je zbog veće količine padavina kanjon nešto klizaviji, tako da su planinarske cipele možda i bolja opcija. No spremite se na često izuvanje i obuvanje.

  Morate jako voditi računa kada hodate pored reke jer na stenama zna biti poskoka. To takođe znači da morate i dobro gledati gde stavljate noge, kao i ruke kada se oslanjate na stenu. Na više mesta kroz kanjon imate bazenčiće gde se možete lepo okupati.

  Računajte na oko 7-8 sati dugu turu, jer će biti dosta zastajkivanja za slikanje, uživanje, kupanje.

  Takođe, bez obzira na kratku stazu ovo ipak nije akcija za planinarske početnike ili ljude bez iskustva u ovakvom načinu kretanja.Završetak akcije je u domaćinstvu Obradović, već čuvenom po izvrsnoj hrani koju spremaju za planinare.

  Okvirna cena prevoza je 1000 dinara. Ručak je 500 dinara, potrebno je uz prijavu zakazati i ručak!Prijave kod Izija 0641776253 uz obaveznu akontaciju od 500 din! Poslednji rok za prijave je sreda 19. avgust! Broj mesta je ograničen!

  Ponesite peškire, kupaće, dobro raspoloženje, overenu planinarski karticu, nešto hrane za u kanjonu.

   Napomena - svi su dužni da se pridržavaju mera vlade povodom epidemije COVID-19! - organizator ima pravo izmene u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

  nazad na najave