Romanija

Osnovni Podaci

 • Datum17.07.2021.
 • KategorijaPlaninarenje
 • Najvisi Vrh1525 metara
 • Troskovi 4200 din (okvirno)
 • Organizator

  Radica Jaćimović641502822

  Plan Akcije

  PK GREBEN 17.i 18. jula organizuje planinarsku akciju "ROMANIJA 2021" Romanija je planina u istočnom delu Republike Srpske, Romanijski plato i regija obuhvata gradove: Pale, Sokolac, Han Pljesak i Rogaticu, dok se planina Romanija prostire jugozapadno od Sokolca severoistočno od Pala i istočno od Istočnog Sarajeva. Najviša tačka je Veliki Lupoglav sa nadmorskom visinom 1652 m. Na zapadnoj strani su Crvene Stijene, znamenit lokalitet ove planine kroz istoriju. Glavna karakteristika Romanije je velika stenovita barijera čiji pojedini delovi nose imena Ravna Stijena, Orlova Stijena, Crvena Stijena, Crna Stijena, Đeva. Za Romaniju važi da je kolevka hajdučije, prvi pisani zapisi sa hajducima sa Romanije datiraju iz 1658 godine čuvena je Novakova pećina u kojoj je boravio Starina Novak. Preko Romanije je u antičko doba prolazio i Carigradski drum.

  PLAN AKCIJE Subota 17.7.2021. polazak ispreg opštine u 6 časova. Plan je da preko Topole i Rudnika (gde pravimo kraću pauzu za kafu restoran Glumac) Čačka i Mokre Gore posetimo Višegrad gde pravimo pauzu (poseta Andrić gradu i mostu Mehmed Paše Sokolovića ). Put nastavljamo do Pala i planirani smeštaj je u etno selu Dolina mira 2km od Pala. Noćenje sa doručakom u višekrevetnim apartmanima (6 kreveta po apartmanu). Nedelja 18.07 posle doručka put nastavljamo do planinarskog doma "Stajina" na 1010mnv.odakle kreće planinarska staza. Od doma ide staza do Novakove pecine oko 2,5h hoda, na stazi je Novakovo vrelo gdje je kraci odmor, osvezenje i dopuna vode, otprilike 40 minuta hoda je do Novakove pecine koja se nalazi na 1525mnv,uspon je obezbedjen sajlom cca duzine 280m, i to ima status alpinistickog uspona, po zelji mozemo organizovati uspon na Djevojacke stijene iznad pecine sa divnim vidikom prema Jahorini, Bjelasnici, Trebevicu, staza je prelepa i prolazi kroz listopadnu i četinarsku sumu. U povratku cemo posetiti manastir na Romaniji i Crvene Stijene gde je izradjena nova ferata"Sokolov put". Povratak za Mladenovac u kasnim večernjim satima.

  Dužina staze je oko 16 km Ukupno uspona 600m Kondiciona težina 3/10 Troškovi prevoza na bazi 19 putnika je oko 2800 din. Prenoćište sa doručkom 12€

  NAPOMENA Za učešće na ovoj akciji potrebna je oprema za boravak u planini prilagodjena letnjim vremenskim uslovima. Svi učesnici se moraju pridržavati plana i programa akcije i mera protiv sprečavanja širenja virusa Covid 19. Učešće na akciji svakog učesnika ja na sopstvenu odgovornost. MOLIM DA SE NE PRIJAVLJUJU OSOBE SA POSEBNIM PROHTEVIMA, NERVOZNI. NESPREMNI NA KOMPROMISE KOJI SVE PODREĐUJU LIČNOM KOMFORU A NEMAJU OSEĆAJ ZA POTREBE DRUGIH. Broj mesta je ograničen.

  Organizator : Radica Jaćimović 0641502822 Rok za prijavu je sreda 14.7.2021. ili do popune mesta.

  nazad na najave