Treskavica

Osnovni Podaci

 • Datum23.06.2023.
 • KategorijaPlaninarenje
 • Najvisi Vrh2088 metara
 • Duzina Staze25 km
 • Troskovi 4700 din (okvirno)
 • Organizator

  Radica Jaćimović 641502822

  Plan Akcije

  TRESKAVICA - 2023

  Treskavica je planina u centralnoj Bosni, pripada lancu dinarskih planina. Podeljena je na dve celine, severni deo koji se naziva Bosanska ili Trnovska Treskavica i južni deo pod nazivom Hercegovačka ili Kalinovačka. Naziv je dobila po čestim, manjim potresima kada tokom seizmičke sezone planina konstantno podrhtava. Planina Treskavica je jedna od najlepših planina BIH.

  Krase je velike i guste šume crnogorične i belogorične, kao i brojni proplanci sa bujnom travom. Poseban ukras Treskavice su njenih pet prekrasnih, glacijalnih (ledničkih ) jezera koja predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Jezera predstavljaju pravu prirodnu retkost i planinarsku atrakciju, a nalaze se iznad 1500m nadmorske visine. Glacijalna jezera na Treskavici su: Veliko, Bijelo, Crno, Platno i Malo jezero i predstavljaju vredne eko sisteme sa specifičnom florom i faunom. Najviši vrh Treskavice je Đokin toranj ( Mala Ćaba) 2088m, koji je cilj naše akcije.

  Plan akcije: 23.6.2023. Petak Polazak u 6h ispred Opštine, idemo preko Valjeva sa usputnim pauzama do Romanije. Na Romaniji planiramo da penjemo feratu Sokolov put, jedan deo ekipe koji je prošao osnovnu obuku za feratu biće na stazi, dok će drugi deo ekipe obići vidikovce Crvene stijene i bodriti svoje ferataše... Odlazimo ka planini Treskavici odnosno do mesta Turovi gde ostavljamo kombi i idemo peške do planinarskog doma Sustavac koji je udaljen oko 3 km. Noćenje 24.6.2023.Subota U ranim jutarnjim satima ustajanje ,doručak i polazak na stazu do vrha Đokin toranj 2088 nmv i obilazak dva lednička jezera Veliko i Bijelo do vrha Treskavice. Povratak u dom i noćenje. Ukupna dužina staze je oko 25 km sa ukupnim usponom od 1500m, fizički zahtevna staza... 25.6.2023.Nedelja Pakovanje odlazak do mesta Turovi gde se nalazi kombi i polazak na Trebević , na kome planiramo uspon na vrh Trebevića i vidikovca "Žičara" kojem ćemo kao na dlanu gledati na panoramu Sarajeva. Posle uspona i silaska krećemo kući. Dolazak u Srbiju u večernjim satima . Vreće za spavanje obavezne. Obavezna planinarska oprema za visokogorske akcije. Od dokumenata poneti ličnu kartu, planinarsku knjižicu sa važećom markicom za tekuću godinu, zdravstvenu knjižicu. Učesnici polaze na sopstvenu odgovornost i dužni su da se pridržavaju plana akcije i uputstva organizatora, kao i Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih akcija PSS-a. Hrana iz ranca, postoji mogućnost organizovanja ručka.

  Okvirni troškovi akcije: oko 4700 din. Cena smeštaja je 10€ dve noći NAPOMENA : Organizator zadržava pravo izmene plana, odlaganja ili otkazivanja akcije u slučaju loših vremenskih prilika i nepredviđenih okolnosti. Svi učesnici treba da su dobrog zdravlja, da budu psihofizički spremni na promenu i improvizaciju na terenu. Svi planinari na akciju polaze dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o bezbednosti PSS-a.

  nazad na najave