Veliki Krš i Borski Stol

Osnovni Podaci

 • Datum31.03.2024.
 • KategorijaPlaninarenje
 • Najvisi Vrh1156 metara
 • Duzina Staze17 km
 • Troskovi 2000 din (okvirno)
 • Organizator

  Dragan Todorović658237289

  Plan Akcije

  31.marta 2024.godine PK "Greben" organizuje uspon na Veliki Krš i Borski Stol. Pozivamo sve ljubitelje prirode i planinarenja da nam se pridruže da zajedno uživamo u čarima jedne od najstarijih planina u Srbiji i u Evropi.

  Izuzetno slični po poreklu i pedigreu,a opet drastično različiti po izgledu, Veliki Krš i Borski Stol kao dve kule ponosno stoje i dominiraju okolinom Bora. Impozantni nazubljeni planinski bedem, kojem od milošte tepaju Alpi Istočne Srbije i "pobratim" prekoputa spadaju u najstarije planine Evrope. Njihove krečnjačke gromade, koje danas znamo kao Gornjanski kras, nekada su bili grebeni praistorijskog mora. Zapanjujući rezultati istraživanja ih procenjuju na 277 milona godina. Da se čovek naježi kad pomisli čemu su sve svedočili, od morskog ambijenta, preko seobe mamuta (možda i dinosaurusa), pa sve do karavana sa zlatom i pohodima planinskih zaljubljenika po njihovim leđima.

  POLAZAK: nedelja 31.03.2024. u 06.00h sa parkinga ispred zgrade SO Mladenovac

  OPIS STAZE: Polazak na pešačku turu od prevoja Cepe. Prvo idemo strmom stazom kroz šumu, a zatim izlazimo na greben kojim nastavljamo do najvišeg vrha Velikog Krša, posle pauze i fotografisanja povratak nazad do prevoja Cepe. Zatim nastavljamo do planinarskog doma u podnožju Borskog Stola. Dom je smešten u prelepom prirodnom ambijentu pored jezera. Nastavak uspona prema vrhu Borskog Stola stazom sve do vrha. Povratak istom stazom do doma, gde ćemo imati pauzu za predah i osveženje tik pored jezera.

  Dužina staze 17 km, najniža tačka 652 mnv, najviša tačka 1,156 mnv. Staza nije teška, i preporučuje se svima. Uz zagarntovano uživanje u prelepim krajolicima, vidicima, lepotama Timočke Krajine. Kondiciono 5/10.

  PLAN I PROGRAM AKTIVNOSTI: -polazak u 06.00h sa parkinga ispred SO Mladenovac

  -oko 09.00h polazak na stazu

  -oko 18.00h završetak pešačkog dela akcije

  -oko 18.30h-19.00h povratak

  NAPOMENA: Potrebna je psihofizička spremnost, kondicija učesnika i spremnost na improvizaciju. Neophodna je adekvatna obuća. Ne polaziti u patikama. Hrana iz ranca, poneti individualno dovoljno vode. CENA: 2.000 dinara (na bazi 19 prijavljenih)

  PRIJAVE: Najkasnije do 27.03.2024. isključivo sa uplatom akontacije u iznosu od 1,500 dinara. Prijave se mogu izvršiti kod vodiča/organizatora na navedeni broj telefona ili u prostorijama kluba, svake srede od 20.00h-21.00h. Broj mesta je ograničen. U slučaju oktazivanja potrebno je naći zamenu, u suprotnom akontacija neće biti vraćena.

  VOĐA AKCIJE: Dragan Todorović PSS MB 936 UIAA (065 8237 289)

  Svi učesnici polaze na sopstvenu odgovornost i dužni su da se pridržavaju Pravilnika o bezbednom izvođenju planinarskih akcija PSS-a,kao i upustava vodiča na stazi. Na ovu akciju mogu krenuti svi psihofizički spremni planinari. Poneti planinarsku karticu sa važećom markicom za 2024 godinu. Vodič/organizator zadržava pravo promene satnice,odlaganja ili oktazivanja akcije u slučaju loših vremenskih uslova ili nepredviđenih okolnosti.

  nazad na najave