Prokletije- Zla kolata

Osnovni Podaci

 • Datum02.09.2022.
 • KategorijaPlaninarenje
 • Najvisi Vrh2534 metara
 • Troskovi 11000 din (okvirno)
 • Organizator

  Miroslav Čolić644211441

  Plan Akcije

  Prokletije, Zla Kolata 2534m. - uspon na najviši vrh Crne Gore

  Planinski masiv crnogorskih Prokletija omeđen je rekama Cijevna, Lim i Ibar. Na severu, Prokletije počinju od planinskih venaca planina Visitor, Goleš, Greben i Zeletin i prostiru na otprilike 250 kvadratnih kilometara. Nalaze se uz granicu sa Albanijom i najpoznatiji vrhovi su Karanfili, Krš Bogićevica, Kolata, Očnjak, Karanfili Ljuljaševića, Volušnica, Rosni vrh, Hridski krš… To si prelepe, visoke, strme planine sa vrhovima koji prelaze visinu preko 2000m. Ovoga puta naš cilj je najviši medju njima – Zla Kolata. Planina Kolata se nalazi na granici Crne Gore sa Albanijom. Do nje se dolazi iz sela Vusanje koje leži na ulazu u dolinu Ropojane. Ima tri vrha – Dobru, Zlu i Ravnu Kolatu. Do Zle Kolate nas vodi markirana planinarska staza kroz šumu, a onda pašnjacima do katuna gde postoji izvor planinske vode. Daljim usponom staza je sve manje travnata, a sve više stenovita. Sledi kraški predeo, stenovit, sa puno škrapa, pukotina i uvala. Najteži deo uspona predstavljaju dosta strme i eksponirane travnate terase, koje su odvojene nekoliko metara visokim stenovitim odsecima, uz padinu Dobre Kolate, do prevoja između Dobre i Zle Kolate. Od prevoja staza ide graničnom linijom na vrh Zla Kolata. Ukupna dužina staze je oko 20km. sa visinskom razlikom od 1600m. Ovo je jaka visokogorska tura koja zahteva dobru fizičku kondiciju i visokogorsko iskustvo. Za drugi dan akcije planiran je trek oko Sopotiničkih vodopada. Slapovi Sopotnice je zaštićeno prirodno dobro koje obuhvata gornji tok reke Sopotnice. Ovaj spomenik prirode obuhvata izvorište površinskog toka reke Sopotnice sa više stalnih i povremenih karstnih vrela i izvora koji formiraju tokove. Ti tokovi se najpre spajaju, zatim granaju i formiraju seriju vodopada. Pored toka i vodopada veliku atrakciju predstavlaju stare i obnovljene vodenice. Planinarska staza od oko 2km obilazi sve zanimljive lokacije.

  Plan akcije:

  Petak 2.9: Polazak je u 16h ispred opštine Mladenovac. Vožnja preko Kraljeva, Novog Pazara i Plava sa usputnim pauzama po potrebi. U Vusanje stižemo u kasnim večernjim satima. Smeštaj u katunima, Noćenje.

  Subota, 3.9: Ustajanje u 6h, doručak i polazak na uspon na vrh Zla Kolata u 7h. Celodnevno planinarenje, povratak u smeštaj. Noćenje.

  Nedelja, 4.9: Ustajanje u 8h, doručak i polazak ka Prijepolju. Dolazak do planinarskod doma i trek od 2km oko Sopotničkih slapova.

  Troškovi: Prevoz, dva noćenja sa doručkom, organizacioni troškovi i klupska taksa - na 8 učesnika 11.000din; na 15 učesnika 9100din. Prijave kod organizatora akcije Miroslava Čolića (+38164 4211 441) do 31.8.2022. ili do popune mesta na turi. Učešće na akciji ste potvrdili uplatom akontacije od 6000din. Oprema prilagodjena vremenskim uslovima. Od dokumenata potrebno je plaćena članarina za 2022. god i važeća putna isprava (pasoš) ili lična karta.

  Napomena: * Organizator zadržava pravo izmene plana, odlaganja ili otkazivanja akcija u slučaju loših vremenskih uslova i nepredviđenih okolnosti ili promena pravila putovanja usled kovid pandemije. ** Zbog nepredvidivih cena goriva na tržištu moguća je promena troškova akcije. Svi učesnici treba da su dobrog zdravlja, da budu psihofizčki spremni na promenu i improvizaciju na terenu. Svi planinari na akciju polaze dobrovoljno u skladu sa Pravilnikom o bezbednom izvođenju planinarskih akcija PSS-a

  nazad na najave